Uzmanlar Öksürüğü Üç Kategoriye Ayırıyor: Kuru, Balgamlı ve Kronik Öksürük

featured

Kuru Öksürük

Virüslerden, soğuk algınlığından veya Covid-19’dan kurtulmaya çalışırken yaşadığınız kuru öksürüğü tanıyabilirsiniz. Genellikle balgam veya mukus oluşmayan bu öksürük türü, birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak üç haftadan uzun sürüyorsa alerji veya astım gibi başka nedenler de araştırılmalıdır.

Balgamlı Öksürük

Enfeksiyonlar, grip veya soğuk algınlığı gibi durumlarda ortaya çıkan balgamlı öksürük genellikle göğüsten kaynaklanır. Bu durumda bol su içmek, başı yüksekte uyumak ve sıcak limonlu bitki çayı tüketmek semptomları hafifletebilir. Mukus azaltıcı burun spreyleri de rahatlatıcı olabilir.

Kronik Öksürük

Üç haftadan uzun süren inatçı öksürüklerde doktora başvurmak önemlidir. Astım, alerji, geniz akıntısı, reflü gibi durumların yanı sıra sigara içme alışkanlığı, akciğer kanseri, kalp yetmezliği veya tüberküloz gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Uzmanlar, öksürükle birlikte kilo kaybı, gece terlemesi ve kan gelmesi gibi belirtileri göz ardı etmemeniz ve ciddi durumlar için doktora başvurmanız gerektiğini vurguluyor. Akciğer kanserinin önemli belirtilerinden biri olan öksürürken kan gelmesi durumu acil müdahale gerektirebilir.

İngiltere’de her yıl binlerce insanı etkileyen akciğer kanserinin en ölümcül türlerinden biri olduğu unutulmamalıdır.