AstraZeneca, Covid-19 Aşısının Nadir Yan Etkilerini Kabul Etti

featured

AstraZeneca, Covid-19 Aşısının Yan Etkileri Konusunda Açıklama Yaptı

2019’un son haftalarında ortaya çıkan ve küresel bir salgına dönüşen corona virüsüne karşı geliştirilen aşılar arasında yer alan AstraZeneca, Covid-19 aşısının sebep olduğu nadir yan etkiler konusunda resmi bir açıklama yaptı. Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirilen aşının yan etkileriyle ilgili mahkemeye verilen davada şirket, aşının nadiren de olsa yan etkilere sebep olabileceğini kabul etti.

İddialar ve Davalar

AstraZeneca, Covid-19 aşısının bazı vakalarda ölüm ve ciddi yaralanmalara neden olduğu iddialarıyla karşı karşıya. Şirkete karşı açılan 51 ayrı dava bulunurken davacılar toplamda 100 milyon sterlinlik tazminat talep ediyor. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph, İngiliz hükümetinin şirketin yasal masraflarını karşılamayı taahhüt ettiğini aktardı.

AstraZeneca’nın Açıklamaları

AstraZeneca, Covid-19 aşısının nadir durumlarda “TTS” olarak adlandırılan kan pıhtılaşmasına neden olabileceğini kabul etti. Şirket, aşının genel olarak güvenli olduğunu ancak çok nadir durumlarda yan etkilere yol açabileceğini belirtti. Şirketin açıklamasında, dünya çapındaki düzenleyici kurumların aşının faydalarının potansiyel yan etkilerin risklerinden daha ağır bastığını vurguladığı ifadeler yer aldı.