Dr. Hülya Deveci: “Romatizma" nedir?  Ne değildir?

featured

Tokat’ta Fizik, tedavi uzmanı olarak hizmet veren Dr. Hülya Deveci, romatizma tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Romatizma, hem halk arasında hem tıbbi camiada tam bir kavram kargaşası olan çok muğlak bir tanı. Toplumda en yaygın olarak  akut eklem romatizması ( çocuklarda sık görülen, kalpte kalıcı hasar bırakabilen ve uzun süre aylık penisilin iğnesi vurulmasını gerektiren bir romatizma çeşidi) ve osteoartrit ( yaşlılarda daha sık görülen, kireçlenme veya eklem sıvısında azalma olarak ta bilinen bir romatizma çeşidi) için kullanılıyor.

 Peki gerçekte romatizma nedir?

Kas iskelet sistemini oluşturan yapılardan herhangi birinin ağrılı hastalığına romatizma denir. Ağrıyan yapının sadece eklem olması gerekmez; bu bazen eklem, bazen kas, bazen bir tendon veya bağdır. Yani romatizma bir şemsiye tanıdır. Altında belki yüzlerce tanı vardır. Akut eklem romatizmasından, romatoid artrite, ankilozan spondilitten fibromyaljiye, lupus hastalığından osteoartite çok sayıda tanı sıralanabilir romatizma başlığı altına.

Romatizma şüphesi ile bir hasta geldiğinde ne yapıyoruz?

 Bu durumda ilk yapılması gereken ayrım bu romatizma iltihaplı mı iltihapsız mı? Bu ayrım önemlidir, zira buna göre tüm tedavi planı değişecektir. İltihaplı romatizmalarda oluşabilecek eklem hasarını ve dolayısıyla engelliliği önlemek ilk hedeftir. Bu yüzden özellikle erken dönemde ciddi immün sistem baskılayıcı ilaçlar kullanılır ve yan etkiler açısından hastalar yakın takip edilir. Bu tip romatizmalarda erken tanı ve erken tedavi önemlidir. İltihapsız romatizmalarda çoğunlukla eklem hasarı yoktur veya minimumdur. Bu yüzden bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılmaz, temel amaç hastanın ağrısını yok edip yaşam kalitesini artırmaktır.

Bazen hastalar tek bir tetkikle romatizma tanısını koymamızı beklerler. Mesela tek bir RF veya ASO yüksekliği ile ‘’romatizma mıyım?’’ ben diyen hastalar olur. Tıpta tanı koyma süreci sadece laboratuvar veya sadece radyolojik tetkikle olan bir şey değildir. Muayene ve tetkikler bir bütündür. Hatta belki hastalarımıza şaşırtıcı gelebilir ama tüm klasik tıp kitaplarında yazar; anamnez yani hastadan alınan hikâye tanıyı büyük oranda koydurur. Yaptığımız tetkikler anamnez ile koyduğumuz bu tanıyı kesinleştirmek ve olası diğer tanıları dışlamak içindir.

Romatizma tedavisi mümkün olmayan bir hastalık mıdır?

 Konu bütünlüğü içinde baktığımızda bu sorunun yanlış sorulmuş bir soru olduğu aşikardır. Çünkü yukarıda bahsedildiği gibi romatizma diye isimlendirdiğimiz hastalık bir değil belki yüzlerce hastalıktır. Son yıllarda hem yeni tıbbi ilaçların bulunması hem de geleneksel-tamamlayıcı tıp uygulamalarının geniş kullanım alanı bulması ile birçok romatizma çeşidinin tedavisinde epey mesafe alınmıştır.

İnstagram: https://www.instagram.com/drhulyadeveci/

Web site: https://hulyadeveci.com/