Avrupa Birliği’nin Doğalgaz İthalatı Yükseldi

featured

AB’nin Doğalgaz İthalatı Arttı

AB ülkeleri, bu yılın ilk çeyreğinde boru hatlarıyla 40 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Geçen yıla göre bu miktar yüzde 5 arttı. Rusya’dan gelen gazın miktarı ise yüzde 23 artarak 7 milyar metreküp oldu.

Mart Ayında İthalat Artışı

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun verilerine göre, mart ayında AB ülkeleri boru hatları aracılığıyla toplam 14 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bu miktar bir önceki aya göre yüzde 12, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 arttı.

Rusya’nın Gaz İhracatı

AB’ye boru hatlarıyla satılan doğalgaz miktarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 5 artarak 40 milyar metreküp oldu. Rusya’nın AB’ye gönderdiği gaz miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 23 artarak 7 milyar metreküp seviyesine ulaştı.

Ukrayna-Rusya Transit Anlaşması

Rus Gazprom ve Ukrayna’nın Naftogaz şirketi arasındaki transit anlaşması 2024 sonunda sona eriyor. Ukrayna, siyasi nedenlerle sözleşmeyi uzatma konusunda isteksiz olduğunu belirtiyor. Ukrayna’nın topraklarından geçen güzergah olmadan Batı’ya doğrudan gaz transferi için mevcut tek yol, 15,75 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım‘ın Bulgaristan bölümü olacak.