THK Üniversitesi’nden Yenilikçi Uçak Mühendisliği Projesi
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman, kuşların havalanması ve uzun süre havada kalabilmelerini incelemek amacıyla THK Üniversitesi desteğiyle 1,5 yıl önce bir proje başlattıklarını açıkladı.
Termal Akımlarla Havalanan Uçaklar ve İHA’lar İçin Yenilikçi Yaklaşım
Doç. Dr. Yaman, termal akımlarla havalanma sürecini planör tipi uçaklar ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için kullanmayı amaçladıklarını belirtti. Geliştirdikleri planör uçağın termal akımlar sayesinde havada kalmasını hedeflediklerini vurguladı. Termal akımların, yeryüzünün güneş tarafından ısıtılmasıyla oluşan sıcak hava sütunları olduğunu açıklayan Yaman, bu akımların hava sporlarında önemli bir rol oynadığını belirtti.
Yapay Zeka Destekli Proje İle Gelecek Vaat Ediyor
Projenin geldiği aşamayı anlatan Yaman, “Yakın zamanda termal akımları kullanarak havalanan planörün ilk uçuşlarını gerçekleştireceğiz. Her mevsim kullanılabilecek bu sistem, özellikle bahar ve yaz aylarında daha verimli olacak.” dedi. Yaman, yapay zeka kullanarak geliştirdikleri proje ile daha uzun süre havada kalabilen hava araçları yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
Doç. Dr. Yaman, projenin tamamlanmasıyla planör uçak, İHA gibi küçük hava araçlarının uzun süre havada kalmalarının sağlanacağına dikkat çekerek, “Bu tür uçaklar pek çok farklı enerji kaynaklarıyla uçabilirler. Bizim burada yapmaya çalıştığımız da sürdürülebilirliğe katkı olarak düşünülebilir.” ifadelerini kullandı.
Yaman, projenin şehir gözlemleri, atmosferik ölçümler ve güvenlik gibi alanlarda kullanılabileceğini belirterek, “Makine öğrenmesi algoritmalarını geliştirmek ve uygulamak amacıyla yapay zekayı da projemizde kullandık. Daha az kaynak kullanarak, daha uzun süre havada kalabilen platformlar oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.