Makine İhracatı 50 Milyon Dolar Eksikle Başladı

featured

Makine İhracatı 2024’e Düşüşle Başladı

‘Makine İhracatçıları Birliği’ (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin makine ihracatı, 2024 yılına miktar bazında 7 bin ton ve değer bazında 50 milyon dolar eksikle başladı. Geçen yılın son çeyreğinde 7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilen sektör, ocak ayında düşüş yaşadı. Aylık bazda, evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile takım tezgahları ihracatında düşüş gözlenirken, içten yanmalı motorlar, tekstil ve konfeksiyon makineleri ile türbin, turbo-jet ve hidrolik sistemlerde artış yaşandı.

Almanya ve ABD’ye İhracat Arttı, Rusya’ya Düşüş

Ocak ayında en büyük ihracat pazarları Almanya ve ABD’ye ihracat artış gösterirken, Rusya’ya yapılan dış satışlarda yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, küresel bankacılık sisteminin müdahalesi sonucu gerçekleşti.

Avrupa Birliği İhracatı Olumsuz Etkiliyor

Türkiye’nin ana ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ndeki olumsuz gelişmeler, makine sektörünü etkilemeye devam ediyor. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Avrupa’daki yatırımlardaki isteksizlikler, taleplerin ertelenmesi ve makine sektöründe üretimin düşmesi gibi faktörlerden bahsetti. Karavelioğlu ayrıca, Avrupa ülkelerinin Türkiye’de yetişen nitelikli iş gücünü çekmeye çalıştığını ve bu durumun sektörün geleceği için bir tehdit olduğunu belirtti.

Makine Sektörü Sürdürülebilirliğe Odaklanmalı

MAİB Başkanı Karavelioğlu, önümüzdeki dönemde artması beklenen siparişlerin sürdürülebilirliğe dair yeni koşullara bağlanacağını belirtti ve işletmelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumunun önemine vurgu yaptı. Karavelioğlu, sektörün sürdürülebilirlik çalışmalarına yönelik faaliyetlerini anlattı ve bu konuda geliştirdikleri yöntem ve araçlardan bahsetti.

Makine Sektörü Desteklenmeli

Karavelioğlu, yüksek katma değerli ihracatçı sektörlerin, gelişmiş ülkelerin ekonomisinin göz bebeği olduğunu belirtti. Makine sektöründeki başarıda devletin koruyucu ve kollayıcı mekanizmalarının büyük bir rol oynadığını ifade etti. Karavelioğlu, devlet desteğinin devam etmemesi durumunda KOBİ’lerin dünyanın hiçbir yerinde kendi başına ayakta kalamayacağını vurguladı. Ayrıca, ithalatta yaşanan artışa dikkat çekerek, yatırım teşvik mevzuatında yapılması gereken düzenlemeler olduğunu söyledi.