Uzmanlar Uyarıyor: Bilinmeyen Bitkilerle Tedavi Riskli Olabilir

featured

Doğal Olarak Zararsız Görünen Bitkilerin Tehlikeleri

Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, bilinmeyen bitkilerin hastalık tedavisinde kullanılmasının riskli olduğunu belirtti. Bitkilerin ilaçlardan elde edildiğini ancak tedavi amaçlı kullanılmadan önce bir dizi süreçten geçtiğini vurguladı. Bu süreçlerin saflaştırma, toksisite çalışmaları, kimyasal analizler, standardizasyon ve hayvan deneylerini içerdiğini ifade etti.

Böbrekler Özellikle Risk Altında

Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, vücuttaki zehirlerin temizlenmesinde karaciğer ve böbreklerin önemli rolleri olduğunu belirtti. Böbreklerin kanı süzme görevinin önemine değinen Sever, bilinmeyen bitkilerin kaynatılarak içilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Özellikle Balkan Nefropatisi hastalığının zayıflama çaylarında kullanılan bazı bitkilerin böbrek yetmezliğine neden olabileceğini açıkladı.

Yaşlılar Daha Yüksek Risk Altında

Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Gülistan Bahat Öztürk ise özellikle yaşlı nüfusta kontrolsüz bitkisel ürün kullanımının büyük riskler taşıdığını belirtti. Yaşlıların genellikle birden fazla ilaç kullandığını ve bitkisel ürünlerin bu ilaçlarla etkileşim sonucu ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Bitkisel Ürünlerin Kontrolsüz Kullanımı Tehlikeli Olabilir

TBV Vakfı Başkanı Timur Erk, poşetlerde satılan bitkisel ürünlerin içeriğinin bilinmemesinin önemine dikkat çekti. Ürünlerin tüketim tarihi, saklama koşulları ve içerik bilgisinin net bir şekilde belirtilmesi gerektiğini vurguladı.