Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka Dönemi

featured

Ormanlarımızı Koruma ve Geliştirme Çalışmaları

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in sunumu eşliğinde 2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi. Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Yumaklı, Türkiye’de orman alanını 23,4 milyon hektara çıkararak yüzde 30’unu ormanla kapladıklarını belirtti. Yumaklı, son 22 yılda 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprakla buluşturduklarını ve yeşil vatanın korunması için büyük bir gayretle çalıştıklarını vurguladı.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Stratejisi

Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede değişen koşulları göz önünde bulundurduklarını ve her 10 yangından 9’unun insan kaynaklı olduğunu belirterek, yangın öncesi çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade etti. Vatandaşların bilinçlendirilmesi ve ormanların bakımının yanı sıra teknik detayların da kritik olduğunu vurgulayan Yumaklı, hedeflerinin yangına ilk müdahale süresini 10 dakikaya düşürmek olduğunu açıkladı.

Yapay Zeka Destekli Mücadele

Orman yangınlarıyla mücadelede dinamik yapının farkında olduklarını belirten Yumaklı, yapay zeka tabanlı yazılım ve uygulamaları aktif olarak kullandıklarını dile getirdi. Yumaklı, “Yangın Karar Destek Sistemi” sayesinde orman yangınlarını simüle edebildiklerini ve yapay zekanın sunduğu verileri analiz edip değerlendirebildiklerini açıkladı.

Ortak Hareket ve Hazırlık

İçişleri Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Yumaklı, kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün ortak hareket ettiğini ifade etti. 2024 yılında orman yangınlarıyla mücadelede 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı gibi güçlü bir filo ile hazır olduklarını vurguladı.

Bekir Karacabey’in sunumunda ise orman yangınlarını önleme stratejileri, yangınla mücadelede kullanılan teknolojik sistemler ve tatbikatlar hakkında detaylı bilgiler verildi.