ABD’nin Oregon Eyaletinde Hıyarcıklı Veba Tespit Edildi

featured

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, bir vatandaşta hıyarcıklı vebanın görüldüğünü açıkladı

ABD’nin Oregon eyaletinde hıyarcıklı veba tespit edildiği açıklandı. Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat günü yaptığı açıklamada bir vatandaşta hıyarcıklı vebanın görüldüğünü belirterek, “Sahibin ve evcil hayvanının yakın temasta bulunduğu tüm kişilerle temasa geçildi ve hastalıkları önlemek için ilaç sağlandı” dedi.

Veba Belirtileri ve İlerleme Riski

Açıklamada veba belirtilerinin insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra başladığı belirtildi. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya hıyarcık adı verilen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir. Erken teşhis edilmezse hıyarcıklı veba, septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir.

Bu veba türlerinin daha şiddetli olduğu ve tedavisinin zor olduğu belirtilirken, bu vaka hastalığın erken evrelerinde tespit edilip tedavi edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Bulaşıcı hastalık araştırmaları sırasında başka bir veba vakası ortaya çıkmadı.

Vebayı Taşıyan En Yaygın Hayvanlar

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu’nun yaptığı açıklamada, Oregon’da vebanın nadir görüldüğüne dikkat çekilerek en son vakanın 2015’te bildirildiği belirtildi. Vebanın insanlara veya hayvanlara enfekte bir pire ısırığı yoluyla veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla yayıldığı ifade edildi. Orta Oregon’da vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplardır, ancak fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir.

Vebanın Yayılmasının Önlenmesi

Açıklamada vebanın yayılmasını önlemek için paylaşılan ipuçları da verildi. Yetkililer evcil hayvanlardan pirelerin uzak tutulmasının önemine dikkat çekti. Pire kontrolü ile ilgili, “Pire maruziyetini azaltmak için botların üst kısmına sıkıştırılmış uzun pantolonlar giyin ayrıca çorap ve pantolon paçalarına böcek kovucu uygulayın. Aynı zamanda piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçının” denildi.