Prof. Dr. Uğur Coşkun’dan Kanser Araştırması Açıklamaları

featured

ZEB-1 Proteininin Kanser Yayılımındaki Rolü

Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, ileri vakalarda metastazın hayati risk oluşturabileceğini belirtti.

Meme Kanseri ve ZEB-1 Proteinin Etkisi

Coşkun, meme kanserinde ZEB-1 proteininin tümörün kemiğe daha sık metastaz yapmasının tespit edildiğini aktararak, bu proteinin kanserin yayılmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti.

Bağırsak Kanseri ve ZEB-1 Proteininin Etkileri

Bağırsak kanserinde de ZEB-1 proteininin tespit edilmesi üzerine yapılan çalışmalarda, proteinin hastalığın tekrar etme riskini azalttığı belirlendi. Bu durumun ilaç geliştirme sürecinde yol gösterici olabileceği dile getirildi.

ZEB-1 Proteininin Aktivitesinin Önlenmesi ve İlerideki Çalışmalar

Coşkun, ZEB-1 proteininin kanser hücrelerinin diğer organlara yayılmasını kolaylaştırdığını ifade ederek, proteinin ortadan kaldırılması durumunda hastaların yaşam sürelerinin artabileceğini belirtti. Bu doğrultuda yapılan ilaç çalışmalarının devam ettiğini ve kanserin yayılmasının engellenmesi durumunda hastaların iyileşme şansının yükseleceğini vurguladı.

Yurt dışındaki çalışmalarda önce hücre kültürleri ve hayvan deneylerinin yapılacağını kaydeden Coşkun, daha sonra insan çalışmalarına geçileceğini ve ZEB-1 proteininin etkisini ortadan kaldıran ilaçların geliştirilebileceğini belirtti.