Uzmanlar Uyarıyor: İklim Değişikliği Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Yayıyor

featured

İklim Değişikliği ve Sivrisinek Kaynaklı Hastalıklar

Bir uzmanın uyarısına göre, iklim değişikliği sonucu sivrisinek kaynaklı hastalıkların tüm dünyada, özellikle de Avrupa’da yayıldığı belirtildi. Küresel ısınmanın sivrisineklere daha sıcak, nemli ortamlar sağladığından son 80 yılda sıtma ve dang humması gibi hastalıkların sıklığının büyük ölçüde arttığı biliniyor.

Geleceğe İlişkin Uyarılar

Prof. Rachel Lowe, İspanya’daki Barselona Süper Bilgisayar Merkezi’nden yapmış olduğu açıklamada, sivrisinek kaynaklı hastalık salgınlarının yakın bir gelecekte Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda etkilenmeyen bölgelere yayılacağı konusunda uyardı.

Önlemler ve Hazırlık Çağrısı

Prof. Lowe, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin Barselona’daki kongresinde yapacağı sunumda, dünyanın bu hastalıklara karşı keskin bir artışa hazırlıklı olması gerektiği konusunda diğer uzmanları uyaracak.

Dang Humması ve Yayılma Süreci

Geceleri donan sıcaklıkların, sivrisineklerin larvalarını ve yumurtalarını öldürdüğü için Dang hummasının öncelikli olarak tropik ve subtropikal bölgelerde bulunduğu belirtiliyor. Ancak, sıcak mevsimlerin uzaması ve don olaylarının azalmasıyla birlikte, bu hastalığın dünyada en hızlı yayılan sivrisinek kaynaklı viral hastalık haline geldiği ve Avrupa’da da yayılmaya başladığı vurgulanmaktadır.

Yayılma Haritası

Asya kaplanı sivrisineği (Aedes albopictus), dang hummasını taşıyan bir tür olarak öne çıkıyor ve 2023 yılı itibarıyla 13 Avrupa ülkesinde yerleşik hale geldiği belirtiliyor. Bu ülkeler arasında İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Monako, San Marino, Cebelitarık, Lihtenştayn, İsviçre, Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Portekiz bulunmaktadır.