DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu Yayımlandı

featured

DTÖ’nün Yayımladığı Rapor Mal Ticaretindeki Durumu Değerlendirdi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), son “Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu”nu açıkladı. Raporda, DTÖ Mal Ticareti Barometresi’nin 100,6 puanla temel değerin biraz üzerinde olduğu belirtildi. Bu durum, mal ticaretinin 2024’ün ilk aylarında kademeli olarak toparlanmaya devam etmesi gerektiğini gösteriyor.

Geçen Yıl Mal Ticareti Hacmi Azaldı

Raporda, dünya mal ticareti hacminin geçen yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,4 azalarak, 2022’nin aynı dönemine göre ise %2,5 azaldığı vurgulandı. 2023 Ocak-Ekim döneminde ise mal ticaretinin genel olarak istikrarlı kaldığı ve yılın üçüncü çeyreğinde neredeyse hiç değişiklik olmadığı kaydedildi.

Otomobil Üretim ve Satış Endeksi Değerlendirmesi

Raporda, barometre bileşenlerinin çoğunlukla nötr olduğuna dikkat çekilirken, otomobil üretim ve satış endeksinin son dönemde ivme kaybetmesine rağmen trendin oldukça üzerinde seyrettiği vurgulandı. betist telegram

2024 İçin Beklentiler ve Riskler

Geçen yılın altında kalan mal ticareti büyümesinin 2024’te toparlanmasının beklendiği ancak bölgesel çatışmalar ve jeopolitik gerilimler nedeniyle herhangi bir kazancın kolayca raydan çıkabileceği belirtilen raporda, aşağı yönlü risklerin yaygınlığı sebebiyle belirsizliğin hala yüksek olduğu vurgulandı. Barometrede 100 puanın üzerindeki okumalar trendin büyüme göstereceğini, 100 puanın altındaki okumalar ise trendin büyüme oranının düşük olacağını işaret ediyor. DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi yılda dört kez yayımlanıyor ve dünya mal ticareti trendini ve beklentilerini değerlendirmek adına önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor.