Dünya Gıda Fiyatları Şubat Ayında Geriledi

featured

Dünya Gıda Fiyatları Endeksi Şubat Ayında Azalış Kaydetti

Dünya genelinde gıda fiyatları, tahıl fiyatlarındaki hızlı gerileme sayesinde şeker ve et fiyatlarındaki artışı geride bırakarak şubat ayında yedinci kez ardışık olarak düşüş gösterdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dünya gıda fiyatları endeksi Ocak ayındaki 118,2 seviyesinden Şubat ayında 117,3’e gerileyerek, bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise bu endeks yüzde 10,5 düştü.

Tahıl, Et, Süt, Yağ ve Şeker Fiyatlarındaki Değişimler

FAO verilerine göre, şubat ayında tahıl fiyatları endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,0 azalırken, yıllık bazda yüzde 22,4 geriledi. Bitkisel yağ fiyatı endeksi yüzde 1,3 azalırken, süt ürünleri fiyatı endeksi yüzde 1,1 arttı. Et fiyatları ise bir önceki aya göre betebet lisanslı site mi yüzde 1,8 artarken, bir yıl öncesine göre yüzde 0,8 azaldı. Şeker fiyatları ise şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,2 artış gösterdi, yıllık bazda ise yüzde 12,5 artış kaydetti.

Türkiye’de Gıda Enflasyonu Yüksek Seviyede

Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre şubatta gıda enflasyonu aylık yüzde 8,25, yıllık yüzde 71,12 olarak gerçekleşti. Türk-İş’in mutfak enflasyon verilerine göre dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış yüzde 8,03 oldu ve yıllık gıda enflasyonu yüzde 72,49 olarak hesaplandı. Yılın ilk iki ayında ise artış oranı yüzde 12,64 olarak kaydedildi.