Arap Ligi Genel Sekreteri Türkiye ve Arap Dünyası Arasındaki Ekonomik İlişkileri Değerlendirdi

featured

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit Türk ve Arap Dünyası Arasındaki Diyaloğu Güçlendirme Vurgusu Yaptı

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, İslami finans, fintek, sermaye piyasaları, enerji, sanayi, savunma, teknoloji, gıda ve inşaat sektörlerindeki fırsatların ele alındığı forumun açılışında Türk ve Arap dünyası arasındaki ekonomik ilişkilerin canlanması gerekliliğine dikkat çekti. Gheit, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, bu eşsiz sinerjiden yola çıkarak her iki tarafa faydalı olacak köprüler kurulabileceğini vurguladı.

Arap Dünyası ile Türkiye Arasındaki Tarihi İlişkilere Vurgu

Gheit, Türkiye ve Arap dünyası arasındaki ilişkilerin tarihini ele aldığını ve bu ilişkilerin Roma İmparatorluğu’ndan bu yana var olduğunu ifade etti. İki taraf arasında bazı zorluklar yaşandığını ancak bu zorlukların aşılarak ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Gheit, son 10 yılda Türkiye ve Arap dünyası arasındaki ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını ancak bu forumun ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye ve Arap Dünyası Arasında 150 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli

Arap Ligi Genel Sekreteri, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2023 yılında 46 milyar dolarlık ihracat ve 36 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini belirtti. Gheit, bu rakamların artırılarak iki taraf arasında 150 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılabileceğini ifade etti. Türkiye’nin bilgi birikiminden ve Arap ülkelerinin potansiyelinden en iyi şekilde faydalanılması gerektiğini vurguladı ve yeni serbest ticaret anlaşmalarının imzalanmasını istedi.

Gheit, gelecekteki işbirliği ve ticaretin her iki taraf için de faydalı olacağını belirterek, akademisyenlerin işbirliği yapmasının ilişkileri geliştireceğine dikkat çekti. Ayrıca bürokrasinin sınırlarını aşarak farklılıklara odaklanmanın önemine vurgu yaptı.