Hamilelik, Genç Kadınların Biyolojik Yaşını Etkiliyor
ABD merkezli Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, her hamileliğin, genç bir kadının fiziksel yaşlanma sürecine iki ila üç ay eklediğini keşfetti. Filipinler’de yapılan araştırmada, 1.735 gencin epigenetik saatleri incelenerek biyolojik yaşlarını belirledi. Bu teknik, DNA’daki değişiklikleri takip ederek kanın ve diğer dokuların yaşlanmasını hesaplamayı içeriyor. Analiz sonucunda, erken yetişkinlik dönemindeki her ilave hamileliğin yaşlanma sürecini hızlandırdığı ortaya çıktı.
18-24 Yaş Arasını Etkiliyor
Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri (PNAS) dergisinde yayınlanan çalışma, ergenliğin sonlarında olan genç kadınlar için geçerli olduğunu gösterdi. Bu dönem genellikle 18 ila 24 yaş arasını kapsıyor. Dr. Calen Ryan, araştırmanın başındaki isim, “Gebeliklerin çoğu, kadınların hala büyümekte olduğu geç ergenlik döneminde meydana geldiğini gözlemledik. Hamileliğin, genç, yüksek doğurgan kadınlarda biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ve bu etkilerin belirgin olduğunu tespit ettik” dedi.
Hamileliğin Uzun Vadeli Etkileri
Dr. Ryan, araştırmanın hamileliğin kadın sağlığı üzerindeki potansiyel uzun vadeli etkilerini vurgulayarak, “Bu hızlandırılmış epigenetik yaşlanmanın, onlarca yıl sonra sağlık sorunlarına veya ölüme ne ölçüde yol açabileceğini artık biliyoruz. Bu bulgular, genç annelere bakmanın önemini ve üremenin yaşlanma sürecindeki rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olacak” diye ekledi.