Teksas’ta İnsanlarda Kuş Gribi Vakası Tespit Edildi

featured

Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Bakanlığı Kuş Gribi Vakasını Duyurdu

Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Bakanlığı, eyalette bir kişide kuş gribi tespit edildiğini dün açıkladı. Bakanlık, daha önce ineklerde görülen vakalarda insanlara bulaşma riskinin düşük olduğunu belirtti.

İlk İnsan Kuş Gribi Vakası

Bakanlık yaptığı açıklamada, “Bakanlık ilk insan kuş gribi vakasını bildirmektedir. Hasta, kuş gribi ile enfekte olduğu tahmin edilen ineklerle temas ettikten sonra hastalandı. Bu, ABD’de bir kişide tanımlanan ikinci kuş gribi vakası” ifadelerine yer verdi.

Kuş Gribi ve Bulaşma Riski

Kuş gribi virüslerinin nadiren insandan insana bulaştığı belirtiliyor. Genel olarak halka yönelik riskin düşük olduğuna inanılırken, kuş gribi A(H5N1) olduğundan şüphelenilen etkilenen hayvanlarla temas eden kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu vurgulandı.

İneklerde Kuş Gribi Tespit Edilmişti

Geçtiğimiz haftalarda Teksas ve Kansas eyaletlerinde ineklerde kuş gribi tespit edildiği açıklanmıştı. Yetkililer, virüsün pozitif çıktığı ineklerin karantina altına alındığını ve iyileşme sürecinin iki ila üç hafta içerisinde gerçekleşebileceğini belirtmişti.

İlk Vaka 2022’de Tespit Edilmişti

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), ülkede ilk tespit edilen vakanın 2022’de Kolorado eyaletinde olduğunu belirtti. ABD’de influenza A(H5N1) virüsü testleri pozitif çıkan ikinci kişinin ise Teksas’ta olduğu açıklandı.

Kuş gribi A virüsleri ile insan enfeksiyonlarının nadir olduğu ancak dünya genelinde görüldüğü biliniyor. H5N1 kuş gribinden kaynaklanan insan hastalıkları hafif semptomlardan zatürreye kadar değişebilen ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.