Prof. Dr. Demet Karnak’tan Toz Taşınımı ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Açıklaması

featured

“Toz Taşınımı” ve İnsan Sağlığı

Prof. Dr. Demet Karnak, ülkemizde etkili olan toz taşınımının insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Karnak’a göre, bitkiler atmosfere toz salarak üreme ve hayati süreçlerini sürdürmektedir. Bu tozlar rüzgarla birlikte hareket ederek atmosferde dolaşmakta ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Öksürük ve Sağlık

Prof. Dr. Karnak, özellikle astım ve KOAH hastaları ile hava yolu duyarlılığı bulunan kişilerde toz taşınımının artan öksürük şikayetlerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirtti. Karnak, 8 haftadan uzun süren öksürüğün ciddiye alınması gerektiğine ve mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Toz Taşınımının Genel Etkileri

Geçmeyen öksürüğün sadece toz taşınımı değil, birçok farklı nedenle de ortaya çıkabileceğini ifade eden Karnak, toz taşınımının bütün organizmayı etkileyebileceğini belirtti. Bu durumun kalıcı hasarlara, akciğer dokusunda kalınlaşmaya ve hava yolunda sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Sağlık İçin Önlemler

Sanayileşmiş bölgelerdeki hava kirliliği, fabrika tozları ve taşıtların egzoz dumanlarının sağlık üzerindeki risklerine de değinen Karnak, öksürük ve benzer semptomların hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, toz taşınımı dönemlerinde partikül tutucu maskelerin kullanılmasının faydalı olabileceğini ancak kronik hastalığı olanların dışarıda olmamaya özen göstermesi gerektiğini belirtti.