Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Karakulak Ayda’ya GPS Takıldı

featured

Dr. Yasin İlemin: Doğaya Salınan Karakulağın Verileri Önemli

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi‘nden Dr. Yasin İlemin, 1,5 yıldır devam eden izleme çalışmaları sonucunda 7,5 kilo ağırlığındaki dişi karakulağa verici takarak tekrar doğaya saldıklarını duyurdu. Ayda ismi verilen karakulağın gelecekteki verilerinin, karakulak popülasyonunun korunmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

2021 ve 2022 Yangınları Karakulakların Habitatını Tehdit Ediyor

Dr. İlemin, 2021 ve 2022 yangınları sonrasında Marmaris ve Köyceğiz’de orman ve makilik alanların yok olduğunu vurgulayarak, bu alanların karakulaklar için hayati olduğunu dile getirdi. Yangınların karakulakların habitatlarında yıkıcı etkilere neden olduğunu belirten İlemin, bu etkinin boyutlarını anlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Anestezi ile Takılan GPS ile Karakulak Ayda’nın İzlenmesi Sağlanacak

Karakulağın yakalanması ve takip edilmesi sürecini anlatan Dr. İlemin, Ayda’nın 53 dakika içinde bulunduğu alana ulaşıp sağlık durumunu kontrol ettiklerini söyledi. Veteriner hekim kardeşi tarafından muayene edilen Ayda’ya UHF vericili GPS tasma takılarak doğaya bırakıldı. Ayda’nın, büyük orman yangınlarının ardından karakulak popülasyonunun alan kullanımı hakkında önemli veriler sunması bekleniyor.

Dr. İlemin, Ayda’nın genetik örneklerinin alındığını ve dişi olmasının bölge popülasyonu için önemli olduğunu belirterek, bu bilgilerin Anadolu topraklarında kalan karakulaklar için kritik olduğunu ifade etti. Ayda’nın takip edilerek popülasyonun geleceği hakkında önemli bilgiler sağlayacağını sözlerine ekledi.