Everest Dağı’nda Kaybolan Dağcıların Mektupları 100 Yıl Sonra Açıklandı

featured

George Mallory ve Sandy Irvine’nin Hikayesi

İngiliz dağcı George Mallory ve arkadaşı Sandy Irvine, 1924 yılında Everest’e üçüncü tırmanışlarında kaybolmuştu. Mallory’nin cesedi 1999’da bulunsa da Irvine’in cesedi hiçbir zaman bulunamadı.

Mallory’nin Mektuplarına Ulaşıldı

George Mallory’nin eşi Ruth Mallory’ye tırmanma girişimleri sırasında yazdığı mektuplar, mezun olduğu okul Cambridge Magdalene Kolej tarafından 100 yıl sonra paylaşıldı. Mektupların Mallory’nin ceketinin cebinden çıktığı belirtildi.

Arşiv Görevlisi Katy Green’in Açıklamaları

Okulun arşiv görevlisi Katy Green, Mallory’nin mektuplarının Birinci Dünya Savaşı sırasındaki izlenimleri ve 1923’teki ABD ziyareti de dahil olmak üzere çeşitli konuları içerdiğini belirtti. Green, mektupların Mallory’nin sağlık sorunlarına, tırmanışın duygusal yüküne ve diğer aydınlarla ilişkilerine ışık tuttuğunu ifade etti.

Mallory’nin Mektuplarından Alıntılar

1921’de Ruth’a yazdığı mektupta Mallory, Everest Dağı’na keşif gezisi sırasında yaşadığı heyecanı şu sözlerle anlatıyor: “Sevgilim bu tamamen heyecan verici bir iş, beni nasıl etkilediğini ve nasıl bir umut olduğunu sana anlatamam. Ve tüm bunların güzelliği karşısında söyleyecek söz bulamıyorum.”

Green, mektupları okuyanların Mallory’nin yaşamına derin bir bakış açısı kazandığını ve onun macerasına tanıklık ettiğini belirterek, “Tüm mektupları okuyunca, onların hayatlarına biraz kapılıyorsunuz. Ve ‘Ah George gitme!’ diye düşünüyorsunuz. Öleceğini biliyorsunuz” dedi.