Kapalıçarşı Restorasyonunda Tartışma: Restorasyon Ekipleri Duvarları Delerek Demir Destekleri Yerleştirdi

featured

Restorasyon Çalışmaları Tamamlanmak Üzere

Kapalıçarşı’nın tarihi restorasyonu büyük bir kısmı tamamlandı

Kapalıçarşı restorasyonunun büyük bir kısmı sona ererken çarşının belirli bölümlerinde işlemler devam ediyor. 563 yıllık tarihi yapıda, altyapı, tesisat, zemin ve ana duvarlarda yürütülen çalışmaların büyük kısmı tamamlandı. Yapıda deprem riskine yönelik çalışmalar da gerçekleştirildi. Tarihi duvarlardaki çatlaklar özel solüsyonlarla güçlendirildi, statik olarak risk bulunan alanlarda uzmanların belirlediği yöntemlerle güçlendirme çalışmaları yapıldı.

Şark Kahvesi’nde Tartışmalı Müdahale

Kapalıçarşı Restorasyon Programı Bilim Kurul Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı’dan alınan bilgiye göre, restorasyonun tamamlanmasına yakın bir bölüm olan ‘Şark Kahvesi’nde yapılan müdahale tartışma konusu oldu. Restorasyon ekibi tarafından 1 ay önce duvarları delinen bölümde, takip eden haftalarda ‘Putrel demir’ adı verilen kalın destek ekipmanları yerleştirildi. Sarı, demir destek ekipmanlarının alanın statik riskine karşı mecburen yerleştirildiğini belirtti.

Esnafın Tepkisi

Restorasyonun Gecikmesi ve Görsel Kirlilik

Esnaf, restorasyonun uzun sürdüğünü ve çarşının özenle temizlenmediğini iddia etti. Ayrıca, yerleştirilen demir destek ekipmanlarının görsel kirlilik yarattığını ve duvarlarda tahribata yol açtığını söyledi.

Dükkanlara Zarar Verildiği İddiaları

Esnaf, duvarlardaki deliklerin elektrik düzenekleri için olduğunu düşündüklerini ancak dükkanlarının cephesinin de bu şekilde kapatıldığını belirtti. Bazı esnaflar, dükkanlarının zarar gördüğünü ve restorasyon ekiplerinin çalışmaları sırasında dükkanlarında hasar meydana geldiğini iddia etti.

Esnafın tepkisi, restorasyonun gecikmesi ve yapılan müdahalelerin tartışmalı olmasıyla birlikte Kapalıçarşı restorasyonu hakkında yeni bir tartışma başlattı.