Chat GPT ve İnsan Gücü Karşılaştırıldı: Yapay Zeka Hız Kazanıyor

featured

İsveç ve İsviçre’den Çarpıcı Araştırma Sonuçları

İsveçli ve İsviçreli araştırmacılar, Chat GPT ile insan gücünü hız ve tutarlık açısından karşılaştırdıkları, 6 vakalık bir pilot çalışma yaptı.

Chat GPT İle İnsan Cerrahlar Arasındaki Fark

Araştırmaya göre, 2 ortopedik cerrah tarafından hazırlanan kurgusal vakaların hastane taburcu kağıtları doktorlar ve Chat GPT tarafından dolduruldu. Raporlar, alanında uzman 15 kişiden oluşan bir heyete sunuldu.

Chat GPT’nin Hızı ve Kalitesi

Uzmanlar, raporlar arasındaki farkı ayırt edemezken, doktorların elle hazırladıkları her rapor için ortalama 27,8 dakika harcadığı, Chat GPT’nin ise benzer kalitedeki raporu oluşturabilmek için ortalama 2,9 dakika ihtiyaç duyduğu saptandı.

Yapay Zeka Testleri Devam Ediyor

İsviçre’deki Uppsala Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan ortopedi doktoru Cyrus Broden, Chat GPT’nin hızının insanlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğunu belirtirken, yapay zekanın notlarının kalite açısından genel olarak insan eliyle hazırlananlara benzer olduğunu ifade etti.

Evrak Yükünü Azaltma Fırsatı

Broden, 1000 gerçek hastanın tıbbi kaydını içeren daha geniş kapsamlı bir yapay zeka testi yapma çalışmalarına başladıklarını ve yapay zekadaki ilerlemeler sayesinde sağlık çalışanlarının üzerindeki idari yükü azaltma fırsatları oluştuğunu vurguladı. Bu gelişmelerle doktorların hastalarına daha fazla zaman ayırabileceği belirtildi.

Araştırmanın makalesi, “Acta Orthopaedica” dergisinde yayımlandı.