Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre Alzheimer Fareler Aracılığıyla Yayılabilir

featured

Genetik Mutasyonla Geçen Alzheimer Türü Farelerde Yayılabilir

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, ailesel Alzheimer hastalığı olan donörlerin kemik iliğinden nakledilen fareleri inceleyerek Alzheimer’ın fareler aracılığıyla yayılabileceğini açıkladı. Bu tip Alzheimer, ailelerden geçen tek bir genetik mutasyondan kaynaklanıyor. Bu hastalar, plaklara dönüşebilen ve beyni bozabilen amiloid öncü protein (APP) geninin hatalı bir versiyonunu taşıyorlar.

Araştırma Sonuçlarına Göre Bilişsel Gerileme Farelerde Altı Aydan İtibaren Başlıyor

Çalışma, Alzheimer hastalığının merkezi sinir sisteminin dışında başladığını ve daha sonra beyne giderek bilişsel gerilemeye neden olduğunu gösterdi. Farelerin altı aylıktan itibaren bilişsel gerileme belirtileri gösterdiği bulundu; bu oran, nakil yapılmayanların neredeyse yarısı kadardı.

Alzheimer İçin Tarama Çağrısı

Araştırmanın yazarları, hastalığın yayılmasını önlemek için kan, doku ve organ bağışçılarının Alzheimer açısından taranması çağrısında bulundu. Daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirten ekip, bu etkinin insanlarda da aynı şekilde olup olmadığını görmek için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Alzheimer Hastalığıyla İlgili Dikkat Çekici Açıklamalar

British Columbia Üniversitesi’nden kıdemli çalışma yazarı ve immünolog Dr. Wilfred Jefferies, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu mekanizmayı keşfetmeye devam ettikçe, kan, organ ve doku nakillerinin yanı sıra insan kaynaklı kök hücrelerin transferinde kullanılan donörler üzerinde çok daha iyi kontrollere ve taramalara ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Alzheimer hastalığı buzdağının görünen kısmı olabilir.”

Şu ana kadar herhangi bir Alzheimer vakasının organ veya kemik iliği bağışıyla bağlantılı olup olmadığının belirlenmediği belirtildi. Yeni çalışma perşembe günü Kök Hücre Raporları dergisinde yayınlandı.