Volkswagen Grubu’nun Lüks Markalarının Araçları ABD Gümrüklerinde Alı Konuldu

featured

Çin’in Sincan Bölgesine Bağlantılı Yasaklı Parça Nedeniyle Teslimatlar Ertelendi

Volkswagen Grubu’nun lüks markalarından olan Porsche, Bentley ve Audi’nin araçları, ABD gümrüklerinde Çin’in Sincan bölgesiyle bağlantılı bir yasaklı parça nedeniyle alı konuldu. Ana grup Volkswagen’in bir tedarikçisi, araçlarda zorla çalıştırma karşıtı yasaları ihlal eden bir Çinli alt bileşen buldu. Bu durum, binlerce Porsche, Bentley ve Audi otomobilinin ABD limanlarında el konulmasına neden oldu.

ABD Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası Kapsamında İthalat Yasaklandı

ABD, 2021 tarihli Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamında batı Sincan bölgesinde ve diğer bölgelerde zorla çalıştırılarak üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamıştı. Söz konusu yasaya göre, Volkswagen Grubu’nun araçlarına Çin’de üretilen ve zorla çalıştırma iddiaları bulunan parçaların kullanılması da yasaklanmıştır. Ancak, yetkililer henüz söz konusu parçanın Sincan’da üretilip üretilmediğini teyit etmedi.

Teslimatlar Mart Sonuna Kadar Ertelendi

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilere göre, otomobil üreticisi batı Çin’den geldiği tespit edilen bir elektronik bileşeni değiştirdiği için araçların teslimatını mart sonuna kadar erteledi. Volkswagen’in dolaylı bir tedarikçiden temin edilen parçanın menşeinden haberdar olur olmaz, ABD makamlarını bilgilendirdiği belirtiliyor. Yaklaşık 1000 Porsche spor otomobil ve yüzlerce Bentley ile binlerce Audi aracının etkilendiği söyleniyor.

Volkswagen, İnsan Hakları İhlallerini Ciddiye Alıyor

Volkswagen Grubu, hem şirket içinde hem de tedarik zincirinde insan hakları ihlalleri iddialarını ciddiye aldığını açıkladı. Şirket, bir tedarikçisiyle ilgili iddiaları öğrendiği anda konuyu araştırmaya başladığını ve gerçekleri açığa çıkaracak ve uygun adımları atacaklarını belirtti. Volkswagen ayrıca, ciddi ihlallerin doğrulanması durumunda tedarikçi ilişkisinin sona erdirilebileceğini vurguladı.

BM, Çin’in Eylemlerini İnsanlığa Karşı Suç Olarak Değerlendiriyor

Zorla çalıştırma iddiaları, Volkswagen için özellikle hassas bir konudur çünkü Çinli ortak girişim ortağı SAIC ile Sincan bölgesindeki işin gelecekteki yönünü tartışmaktadır. Çin’deki tedarik zincirinde bulunan zorla çalıştırma iddiaları, insan hakları grupları ve yatırımcıların baskısıyla karşı karşıya olan Volkswagen’i zor durumda bırakmaktadır. BM’nin en üst düzey insan hakları organı, Çin’in eylemlerinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini belirtmiştir.