Çin’de Konut Piyasasında Düşüş Devam Ediyor

featured

Şubat 2024 Verilerine Göre Konut Fiyatları Geriliyor

Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı verilere göre, Çin’deki gayrimenkul sektöründe yaşanan borç sorunları ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Şubat 2024’te, ülkedeki 70 kentten 59’unda yeni konut fiyatları, 68’inde ikinci el konut fiyatları geriledi.

İkinci El Konutlarda Rekor Değer Kaybı

Şubat ayında, birinci kuşak kentlerde yeni konut fiyatları yüzde 0,3, ikinci el konut fiyatları yüzde 0,8 düşerken, ikinci kuşak ve üçüncü kuşak kentlerde de benzer düşüşler yaşandı. İkinci el konutlarda ise birinci kuşak kentlerde yüzde 6,3, diğer kentlerde yüzde 5,1 değer kaybı yaşandı.

Gayrimenkul Sektöründe Durum

Çin’de gayrimenkul sektöründeki daralma, son 2 yıldır ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri haline geldi. Geçen yıl gayrimenkul yatırımları ve konut satışları önemli ölçüde gerilerken, sektördeki düşüş büyük emlak şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Önde gelen emlak şirketlerinden China Vanke ve Country Garden, konut satışlarında büyük düşüşler yaşarken, Çin Gayrımenkul Enformasyon Kurumu verilerine göre ülkenin en büyük 100 gayrimenkul şirketinin konut satış hacmi önemli ölçüde azaldı.

Hükümet ve Merkez Bankası tarafından atılan teşvik adımlarına rağmen, sektörde beklenen canlanmanın henüz gerçekleşmediği gözlemleniyor.