İsveç’te Cinsiyet Değişikliği Yasasında Değişiklik

featured

İsveç’te Cinsiyet Değişikliği İçin Yeni Yasa

1972 yılından bu yana cinsiyet değişikliğine izin veren İsveç, cinsiyet değiştirme sürecini yeniden düzenliyor. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek yeni yasaya göre, artık İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu’nun onayının yanı sıra bir doktor veya psikologla yapılacak kısa bir konsültasyon yeterli olacak.

Yasanın Getirdiği Değişiklikler

Yeni yasa, yasal cinsiyet değişikliği sürecini, cinsiyet değiştirme ameliyatı gibi uzun değerlendirme gerektiren tıbbi prosedürlerden ayrı tutacak. Tasarıyı destekleyenler, bu değişikliğin İsveç’in cinsiyet değişikliği yasalarını modernize ederek, İskandinav komşuları ve diğer Avrupa ülkelerine daha da yaklaştıracağını savunuyorlar.

Toplumun Görüşü ve Tartışmalar

İsveçliler arasında yapılan bir ankete göre, halkın %59’u yeni yasayı kötü ya da çok kötü bir teklif olarak değerlendirirken, %22’si ise iyi bir teklif olduğunu düşünüyor. Yasa konusunda hükümet içinde de farklı görüşler bulunuyor.

Tasarıyı geçirmek için merkez sağdaki Ilımlılar ve Liberaller, hükümetin koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratlar ve hükümet destekçileri İsveç Demokratlarını atlatarak merkez sol muhalefetle işbirliği yaptı. Ancak aşırı sağcı İsveç Demokratları, yeni yasanın toplum için öngörülemeyen ve ciddi sonuçlar doğurma riski taşıyan bir teklif olduğunu düşünüyor.