Birleşmiş Milletler Raportöründen İsrail’e Sert İthamlar

featured

Birleşmiş Milletlerin (BM) Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Konularındaki Özel Raportörü Reem Alsalem, İsrail’i Sert Şekilde Eleştirdi

Birleşmiş Milletler’in kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet konularındaki özel raportörü Reem Alsalem, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında AA muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Alsalem: “Cinsiyete Dayalı Şiddet Suçları Kesinlikle Cezasız Kalmamalı”

Alsalem, cinsiyete dayalı şiddet suçlarının kesinlikle cezasız kalmaması gerektiğinin altını çizerek, “İsrail ya da Filistin’de işlenen herhangi bir cinsiyete dayalı şiddet suçu, dünyanın geri kalanın da olduğu gibi bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulmalı.” ifadesini kullandı.

Alsalem: “İsrail, Kadınları Hedef Alıyor”

Alsalem, “İsrail, doğumları önlemeye çalışıyor, çok sayıda anneyi, bebeği öldürüyor veya açlıktan ölmelerine sebep oluyor ya da bombardımanlar veya keskin nişancılar tarafından topluca öldürülmelerine olanak veriyor.” şeklinde konuştu.

Alsalem: “İsrail Askerlerinin Nefretini Ortaya Koyuyor”

Alsalem, İsrailli askerlerin Gazze’de ele geçirdikleri evlerde kadınların iç çamaşırlarıyla poz vermelerini ve sosyal medyada paylaşmalarını kınayarak, “Filistinli kadınların kişisel ve özel eşyalarına karşı bu yaklaşımın, onlara yönelik şiddetin birçok katmanından biri olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Alsalem: “Sorumlular Hesap Vermeli”

Alsalem, İsrail askerlerinin bu tür eylemlerine yönelik soruşturma açılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ederek, “Bu hareketler, Filistinlilerin öldürüldüğü, belki de hala enkaz altında oldukları evlerin kalıntılarının üzerinde yapılıyor.” açıklamasını yaptı.

Gazze’deki Kadınların Durumu

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 8 bin 900 kadının hayatını kaybettiği ve yaklaşık 1 milyon kadın ile kız çocuğunun yerinden edildiği belirtiliyor. Ayrıca, 3 binden fazla kadının eşlerini kaybettiği ve aile sorumluluğunu tek başına üstlendiği biliniyor.