Milli Savunma Bakanlığı’ndan Önemli Anlaşma ve İş Birlikleri Açıklamaları

featured

1. Türkiye-Bulgaristan Sınır Geçişli Hava Polisliği Mutabakat Muhtırası Detayları

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ile imzalanan “Türkiye-Bulgaristan Sınır Geçişli Hava Polisliği Mutabakat Muhtırası”nın detaylarını paylaştı. Anlaşma, hava polisliği görevini yapan uçakların hava tehdidinin önlenmesi amacıyla sıcak takibe diğer ülke sınırını geçerek devam etmesini sağlayan bir anlaşma olarak tanımlandı.

2. Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) Anlaşması

Bakanlık kaynakları, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda imzalanan Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) Anlaşması hakkında bilgi verdi. Almanya’nın öncülüğünde oluşturulan bu girişimin, Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla üye sayısının 21’e ulaştığı belirtildi. ESSI’nin amacı, ülkelerin hava ve füze savunma sistemlerini ortaklaşa tedarik ederek maliyetleri düşürmek ve NATO Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemi’ni güçlendirmektir.

3. Türkiye-Somali Savunma ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması

Türkiye ve Somali’nin imzaladığı yeni anlaşma hakkında bilgi veren kaynaklar, Somali’deki güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik faaliyetlerin devam ettiğini vurguladı. Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilecek yapıya kavuşması için Türkiye’nin 10 yılı aşkın süredir destek sağladığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye’nin Somali’ye vereceği deniz güvenliği desteğiyle Somali’nin yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelesine katkı sağlanacağı ifade edildi. Geçen hafta imzalanan Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması ile Türkiye-Somali ilişkilerinde önemli bir ivme kazanılması bekleniyor.