Erzincan’da Altın Madeni Kayması Sonrasında Çevre Bakanlığından Açıklama

featured

Bakanlık Ekipleri Olay Yerine Hemen Sevk Edildi

‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından Bakanlığın Merkez ve İl Müdürlüğü’nden ekiplerin anında bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Toprak Kaymasını Önlemek İçin Çalışmalar Sürüyor

Açıklamada, ilk önlem olarak maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığı, sonrasında da toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde bir sedde yapıldığı aktarıldı.

Bölgeye Uzman Ekipler Sevk Edildi

Açıklamada, bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlık’tan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekiplerin bölgeye ivedilikle sevk edildiği belirtildi. Ekiplerin titizlikle çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.

Yüzey Suyu Toplama Havuzu Oluşturuldu

Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış bir yüzey suyu toplama havuzu yapıldığı ifade edilen açıklamada, olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulduğu belirtildi.

Kirlilik Tespit Edilmedi

Bakan Yardımcısı ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında 10 bilim insanıyla sahada çalışma yürütüldüğü aktarılan açıklamada, “İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir” denildi.