YÖK, Üniversite Öğrencilerini Banka Hesabı Dolandırıcılığına Karşı Uyarıyor

featured

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), son dönemde üniversite öğrencilerinin banka hesaplarının başkaları tarafından kullanıldığı ve bu durumun suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve dolandırıcılık gibi ağır suçlara yol açabileceği yönünde şikayetler aldı. Bu nedenle YÖK, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile işbirliği yaparak üniversitelere yönelik bir bilgilendirme kampanyası başlattı.

Affişlerle Öğrencilere Uyarı

YÖK tarafından üniversitelere gönderilen afişlerde öğrencilere, “Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın” uyarısı yapıldı. Bu afişlerin öğrencilere görsel olarak da etkili bir şekilde ulaşması hedefleniyor.

Uzman Görüşleriyle Hazırlanan Video

YÖK, öğrencileri bilgilendirmek için Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Birimi ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı uzmanlarından görüş alarak bir video hazırladı. Bu video, YÖK’ün sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Videoda ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, öğrencilerin banka hesaplarının kötü niyetli kişilerce farklı yöntemlerle kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Tezcan, öğrencilerin siber saldırılar sonucu banka hesaplarına erişilebileceğini, para karşılığında hesaplarının kısa süreliğine kullanılmasının teklif edilebileceğini veya dolandırıcıların e-mail veya SMS yoluyla link göndererek hesap bilgilerini ele geçirebileceğini anlatıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin de videoya katkıda bulunuyor. Şahin, bilinçli internet kullanmadıkları için öğrencilerin dolandırıcılığa hedef haline gelebildiğini belirtiyor. Kredi kartı bilgilerini paylaşma veya “oltalama” olarak bilinen linklere tıklama gibi dikkatsiz davranışların hesapların kullanılmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.