Türkiye’de Siber Güvenlik Sektörüne Destek Yüksek
Türkiye, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların büyük bir çoğunluğu bilgi iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Siber güvenlik sektörünün gelişmesi ve bütünleşmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturuluyor. Üniversitelerin de bu ekosisteme dahil edilmesi hedefleniyor.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Uluslararası Başarı
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yapılanmaları ve çalışmaları uluslararası alanda dikkatle takip ediliyor. BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde Türkiye, 194 ülke arasında “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer alarak dikkat çekiyor.
Türkiye’nin Güçlü Organizasyonel Yapısı
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu’na göre, Türkiye siber güvenlikte güçlü bir organizasyonel yapıya sahip. 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi ve 14 sektörel SOME ile Türkiye’nin bu alandaki kapasitesi oldukça yüksek. “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı” da ülkenin siber güvenlik alanındaki hedeflerini bütüncül olarak ele almasına yardımcı olacak.
Afyonluoğlu, kritik altyapılardaki siber güvenliğin Elektronik Haberleşme Kanunu’ndan ziyade müstakil bir kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki başarıları ve altyapısı, uluslararası alanda da dikkat çekiyor ve örnek alınıyor.