CERN, Dev Çarpıştırıcının İnşası için Onay Arıyor

featured

CERN, Yeni Çarpıştırıcının İnşası için Teklif Yaptı

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), yeni bir çarpıştırıcının inşası için teklif yaptı. Eğer bu teklif onaylanırsa, yeni çarpıştırıcı mevcut olanın üç katı büyüklüğünde olacak.

Teklifin Fiyat Etiketi Dikkat Çekiyor

Yeni çarpıştırıcının inşaatı için öngörülen 21 milyar dolarlık fiyat etiketi, bazı üyelerin dikkatini çekti. Harcamalar “pervasız” olarak nitelendirildi ve bazı ülkeler ekonomik açıdan mantıklı olup olmadığını sorguluyor.

FCC: Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı

Yeni çarpıştırıcıya Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) adı veriliyor. CERN’in Genel Müdürü Prof. Fabiola Gianotti, eğer onaylanırsa bunun “güzel bir makine” olacağını söyledi. FCC, insanlığın Evren hakkındaki bilgisini ileriye taşıyacak ve temel fizikteki soruları yanıtlamada büyük adımlar atmayı sağlayacak bir araç olacak.

LHC’nin Başarısı ve Yeni Sorular

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) en büyük başarısı, 2012 yılında Higgs Bozonu’nun tespit edilmesiydi. Ancak o zamandan bu yana, karanlık madde ve karanlık enerji gibi fiziksel olguların izini sürme çabalarının zor olduğu ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar daha ucuz seçeneklerin olduğuna inanıyor.

CERN ve LHC Hakkında

CERN, Cenevre yakınlarında, İsviçre ve Fransa sınırında yer almaktadır. LHC, 27 km’lik bir yeraltı dairesel tüneli şeklinde tasarlanmıştır. Çarpıştırıcı atomları (hadronları) saat yönünde ve saat yönünün tersine ışık hızına yakın hızlara hızlandırır ve belirli noktalarda daha sert bir şekilde birbirlerine çarparlar. Çarpışmalardan sonra ortaya çıkan atom altı parçacıklar, bilim adamlarına atomların bileşimini ve etkileşimlerini anlamada yardımcı olur.