İstanbul Şişli’de İslam İşbirliği Gençlik Forumu Gerçekleştirildi

featured

Bakan Hakan Fidan, Genel Kurulda Konuştu

İstanbul Şişli’deki bir otelde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 5. Genel Kurulu’nda konuşan Bakan Hakan Fidan, ICYF’nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirtti. Ayrıca Türkiye olarak ICYF’ye destek verdiklerini söyledi.

Kurumsal İşbirliği İslam Dünyasının Eksiklikleri Arasında

Bakan Fidan, İslam dünyasında kurumsal işbirliğinin eksiklikler arasında olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde izlenen dış politikada İslam dünyasındaki işbirliğinin kurumsallaşması için çalıştıklarını söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kurumlarına Destek

Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki kurum ve kuruluşların İslam dünyasının sorunlarını çözmede, İslam dünyasını temsil etmede çaba göstermesi için destek verdiklerini belirtti.

İslam Dünyasıyla İlgili Meydan Okumalar

Bakan Fidan, İslam dünyasının çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Siyasi, düşünsel, ekonomik ve iyi yönetişim gibi alanda ortaya çıkan bu meydan okumaların çözüm bulunması gereken sorunlar olduğunu söyledi.

İslam Düşmanlığı ve Kur’an Karşıtlığı

Dışişleri Bakanı Fidan, Müslüman karşıtlığının ve İslam’ın başka ülkelerde kötülenmesinin giderek arttığına dikkat çekti. Kur’an düşmanlığının fiziki müdahaleye ve hakarete dönüştüğünü belirtti ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Gazze’deki Katliam

Fidan, Gazze’deki katliama da değinerek, Filistin topraklarında devam eden işgali kınadı ve dünya kamuoyunu İsrail’in bu katliamlarına karşı tepki göstermeye çağırdı.

İki Devletli Çözüm ve Çatışmaların Önlenmesi

Bakan Fidan, Gazze’deki katliamın durması ve iki devletli çözümün hayata geçmesi için herkesin çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde çatışmaların yaygınlaşabileceğini belirtti.

İslam Dünyasının Sorunları ve Çözüm Üretme Sorumluluğu

Fidan, İslam dünyasının kendi sorunlarına sahip çıkması ve çözüm üretme sorumluluğunu taşıması gerektiğini ifade etti. Sorunları oluşturan aktörlerden çözüm beklemenin gerçekçi olmadığını belirtti.

Teknoloji ve Kültürel Etkileri

Bakan Fidan, teknolojik gelişmelerin kültürel etkileri olduğunu belirtti. Bu etkilerin iyi analiz edilerek, düşünsel ve felsefi açıdan ele alınması gerektiğini vurguladı.

Dünya barışı için İslam dünyasının birlik ve dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Fidan, İslam dünyasının sorunlarını çözmek için diplomasiyi kullanılması gerektiğini belirtti.