Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: “Enflasyon Programıyla Tek Haneli Rakamlara Döneceğiz”

featured

Başarılı Programla Enflasyon Hedeflenen Seviyelere İnecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununa dikkat çekerek, mayıs ayında enflasyonun yüzde 70’in üzerinde zirve yapacağını belirtti. Ancak uygulamaya konulan program sayesinde enflasyonun hızla düşeceğini ve 2026 yılında tek haneli rakamlara geri dönüleceğini ifade etti. Şimşek, “Uzun bir yolculuk olacak ama başarılı bir programımız var” dedi.

Önemli Makroekonomik Problemler ve Çözüm Öncelikleri

Şimşek, Türkiye’nin makroekonomik problemlerine değinerek, bu sorunların çözülmesi durumunda ülkenin potansiyelinin daha da güçleneceğini vurguladı. Bakan, en büyük önceliklerinin fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal dönüşüm olduğunu belirterek, yapısal dönüşümün yeşil, dijital ve sanayide gerçekleşeceğini dile getirdi.

Bütçe Açığının Azaltılması ve Borç Oranının Düşürülmesi

Geçen yıl depremin etkisiyle bütçe açığının arttığını söyleyen Şimşek, deprem hariç bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6 olduğunu ifade etti. Bakan, gelecek yıllarda bütçe açığını deprem etkisi dahil kalıcı olarak yüzde 3’ün altına çekmeyi hedeflediklerini ve borç oranını da milli gelire oranını yüzde 35’in altında tutacaklarını belirtti. Bu sayede Maastricht Kriterleri’ne uyum sağlanacağını dile getirdi.