“Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yayımlandı”

featured

Yükseköğretim Diplomaları için Yeni Şartlar Belirlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişiklikle birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS puan şartı getirildi.

Yurt Dışında Eğitim Alacaklar İçin Yeni Kural

Yeni düzenlemeye göre, Türkiye’de orta öğrenimini tamamlayıp yurt dışında eğitim almayı planlayan adayların, **YKS puan şartını** sağlamaları gerekecek. Programa kayıt olabilmek için adayların, yurt dışındaki programa kayıt oldukları yılın ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için aranan sıralama dilimine girmeleri zorunlu hale getirildi.

Denklik Başvurularında Yeni Şartlar

Bu tarihten sonra kayıt yaptıranlar için, tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından yapılan denklik başvurularında da yeni kriterler belirlendi. Adayların mezun oldukları yükseköğretim kurumunun dünya üniversite sıralamalarında **belirli bir dilimde yer alması** gerekecek. Aksi takdirde denklik başvuruları reddedilecek.

Sonuç olarak, YÖK tarafından yapılan değişiklikle yurt dışında alınan yükseköğretim diplomalarının tanınması ve denklik işlemlerinde yeni şartlar belirlenmiş oldu.