Bakan Yardımcısı Birinci, e-Nabız Sistemi ile İlgili İddiaları Reddetti
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı iddialarının gerçek olmadığını açıkladı. Birinci, “e-Nabız’ın ne dataları satılmıştır ne de projesi başka bir ülkeye satılmıştır. Satılsa da gururla söyleriz. Bu projeleri bu kadar büyük paralara yaptıran ülkelerden alırsınız bedelini ve Türk firmaların orada iş yapmasını da kolaylaştırırsınız.” dedi.
Veri Güvenliği ve Mahkeme Süreci Hakkında Açıklamalar
Birinci, e-Nabız’ın veri güvenliği konusunda da açıklamalarda bulundu. “Ne e-Nabız Katar’a satıldı ne de bilgi satıldı. Sağlık Bakanlığı sisteminde şu anda bir kişi sadece kendi istediği kişiyle sağlık verisini paylaşabilir. Onun dışında hiç kimsenin verisini göremeyiz.” diyen Birinci, pandemi sürecinde yaşanan veri ihlallerine de dikkat çekti. “Zaten pandemi döneminde dünyada çok veri ihlali oldu.” şeklinde konuştu.
Diğer Konular Üzerine Yapılan Değerlendirmeler
Bakan Yardımcısı Adnan Ertem ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu affına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kanun maddesinin kapsadığı döneme ilişkin 1 milyon 700 bin civarında GSS prim borçlusunun olduğunu belirten Ertem, toplam alacağın da 2 milyar lira civarında olduğunu ifade etti.
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise kanun teklifindeki eksiklikleri dile getirerek, emekli aylıklarındaki adaletsizlikler ve diğer düzenlemelerin olması gerektiğini vurguladı.
Ak Parti İstanbul Milletvekili Halit Yerebakan ise teklifin genel sağlık sigortası kapsamındaki iyileştirmeleri ve vatandaşların karşılaştığı sorunlara çözüm sunmayı amaçladığını belirtti. Özellikle yurt içinden temini mümkün olmayan hayati ilaçların Sağlık Bakanlığı onayıyla SGK tarafından yurt dışından temin edilmesine olanak sağlayan düzenlemenin önemine dikkat çekti.