Yüksek Rakımlı Aygır Gölü’nde Kış Balıkçılığı

featured

Buzlu gölde balık avlama geleneği devam ediyor

2.300 rakımlı Aygır Gölü’nde bulunan buz tabakası, soğuk hava nedeniyle yer yer 30 santimetreye kadar ulaştı. Kış mevsiminde hava sıcaklığının eksi 20 dereceye düştüğü bölgede, bazı insanlar boş zamanlarını balık avlayarak değerlendiriyor.

Besici Nurhak Yazar, Eskimo usulü balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor

43 yaşındaki besici Nurhak Yazar, kış mevsiminde 30 yıldır Eskimo usulü balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor. Sabahları buzlu göle ulaşan Yazar, suya ulaşmak için kazma kullanarak oyuklar açıyor ve ağlarını buraya bırakıyor. Birkaç gün sonra tekrar gelip ağlarını topluyor ve balıklarıyla birlikte evine dönüyor.

Balıkçı Yazar, sabahın erken saatlerinde buzları kırarak işine başlıyor

Nurhak Yazar, sabahın erken saatlerinde buzları kırmak için işe başladığını belirtiyor. “Sabah hayvanlarımızın bakımını yapıyoruz, ardından göle geliyorum ve balıkçılık yapıyorum. Tutabildiğim kadar balık yakalamaya çalışıyorum, bazen satarak gelir elde etmeye çalışıyorum, bazen de kendi ihtiyaçlarımız için evimize götürüyoruz” diyor.

Ekmeğimizi buzun altından çıkartmaya çalışıyoruz

Nurhak Yazar, günler öncesinde buzun altına bıraktığı ağları toplamak için tekrar göle geldiğini söylüyor. “Ekmeğimizi buzun altından çıkarmaya çalışıyoruz. Daha önce açtığımız deliklerden ağları çekiyoruz” diyor.

Buzlu gölde balık avlama geleneği, Aygır Gölü’nde yaşayan insanların kış mevsiminde geçimlerini sağlamak için kullandıkları bir yöntem olarak devam ediyor.