Avanos’ta Kadınlar Nesilden Nesile Çanak Ustalığını Sürdürüyor

featured

Hititlerden Günümüze Çanakçılık Geleneği

Avanos ilçesinde Hititler döneminden beri yapılan çanakçılık geleneği, günümüzde de yaşatılıyor. Avanos Sanayi Sitesi’ndeki atölyelerinde faaliyet gösteren Melda Göçmen, kızı Selda ve yengesi Gülay Kafadar, aile büyüklerinden devraldıkları çanak ustalığını sürdürüyor.

Çamurdan El Emeği Ürünler

Kızılırmak’ın eski yataklarından elde ettikleri çamuru kullanarak tabak, kase, kupa bardak gibi eşyalar üreten bu üç kadın, ürünlerini yurt dışına da ihraç ediyor. Ürünlerin tamamı el emeğiyle hazırlanıyor ve 1000 derecede fırınlanarak son halini alıyor. Melda Göçmen, ürünlerinin genellikle servis amaçlı olduğunu belirtiyor.

Genç Nesil de Mesleğe Katkı Sağlıyor

Melda Göçmen’in kızı Selda, çanak ustalığında kendini geliştirmek için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Yüksekokulu Seramik Bölümü’nden mezun oldu. Selda, aile işletmesinde çalışmanın mutluluğunu yaşarken, çamurla uğraşmanın onu rahatlattığını ve stresini aldığını belirtiyor.

Kadın Gücüyle Üretim Yapan Gülay Kafadar

Üç kadından biri olan Gülay Kafadar, tezgahında çanak ürünlerin sırlama ve boyamalarını yapıyor. Gülay, işini severek yaptığını ve kadın olarak üretime ve ekonomiye katkı sağlamanın keyifli olduğunu vurguluyor. Çanak atölyesinde çalışmanın zorluğuna rağmen, sevgiyle yapıldığında her zorluğun aşılabileceğini belirtiyor.