Atatürk Kültür Merkezi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı yazma eser kütüphanelerinde bulunan 70’ten fazla Mushaf-ı Şerif’i “Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi ile ilk kez sanatseverlerle buluşturuyor. El yazması Kur’an-ı Kerimleri tarihî ve sanatsal özelliklerinin yanı sıra süslemelerinde kullanılan pigmentler, cilt teknikleri ve eski onarımlarına dair görülemeyen özellikler gibi bilgilerle ziyaretçilerine sunan sergi, Kur’an-ı Kerim’i güzel yazma gayretleriyle başlayan hat ve tezhip sanatının gelişimine AKM’de tanıklık etme imkânı sunacak.
“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi’nin açılışında yaptığı konuşmada Kur’an-ı Kerim’in müjdelendiği andan günümüze kadar insanlığa rehberlik etmenin yanı sıra Türk-İslâm medeniyetinin sanat ve estetik anlayışına da ilham kaynağı olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan şunları kaydetti: “Hat, tezhip, cilt ve ebru sanatlarıyla bütünleşen el yazması Kur’ân-ı Kerîm nüshaları dünyanın en zengin yazma eser koleksiyonlarına ev sahipliği yapan ülkemizin en nadide sanat şaheserleridir. Peygamber Efendimize Kur’ân’ın indirildiği ve kutsal risâlet vazifesinin verildiği mübarek Ramazan ayı boyunca, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığımızın marifetiyle bu kutlu değerleri seyreyleyecek olmak hepimiz için büyük bir mutluluktur.”
Sergi açılışında konuşan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit ise “Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi’nin kültürümüzün derinliklerine ayna tutan çok önemli bir hazine olduğunu vurguladı. “Mushaflarda hayat bulan yazılı mirasın kültürümüze katkısı büyüktür. Erken dönem Abbasi Mushaflarından Osmanlı Mushaflarına kadar uzanan geniş bir seçkiyi AKM’de sergileyerek bu eşsiz değeri gelecek nesillere aktarmaktan kıvanç duyuyoruz.” dedi.
“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi, Hz. Muhammed’e Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetlerinin indirildiği ve kutsal risâlet vazifesinin verildiği Ramazan ayı boyunca, 8 – 29 Nisan 2022 tarihleri arasında AKM Galeri’de gezilebilecek.
İslam Sanatının Önemli Örnekleri
“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi’nde ilk kez ziyaretçi karşısına çıkan ve dönemlerinin yetkin hattat ve nakkaşlarının başyapıtları arasında yer alan Mushaf-ı Şerifler, aynı zamanda İslam sanatının önemli örneklerini oluşturuyor. Osmanlı dönemi sanatçılarının hazırladığı Mushaf-ı Şeriflerin ön planda olduğu “Kutsal Risâlet” sergisi; önemli İslam devletleri arasında yer alan Abbasilerin kûfî hatla yazılmış Mushaflarını, Selçuklu, İlhanlı, Gazneli el yazmalarını ve Safevi, Memlük, Hint ve Mağrib coğrafyalarına ait daha önce hiç sergilenmemiş Mushaf-ı Şerifleri de AKM ziyaretçileriyle buluşturuyor.
Sanatçılarının ustalıklarını gözler önüne seren, hünerli bir el işçiliğinin ürünü olan bu eserler, dönemlerinin hat ve tezhip sanatına ayna tutuyor. “Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi’nde ilk kez ziyaretçilerle buluşan ve Kur’an-ı Kerim’i güzel yazma gayretleriyle başlayan hat sanatının en güzel örneklerini oluşturan Mushaf-ı Şerifler, AKM ziyaretçilerine İslam sanatının gelişiminin izini sürme ve dönem sanatının ilk tanıkları arasında yer alma imkânı sunacak.
On İki Asırlık Kadim Mushaf-ı Şerif AKM’de
“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi, İslam tarihinin kâğıdın henüz yazı malzemesi olarak kullanılmadığı dönemden Osmanlı İmparatorluğu’na dek uzanan geçmişini kadim Kuran-ı Kerimlerle aydınlatıyor.
Nuruosmaniye Kütüphanesi’nin koleksiyonunda bulunan ve altın kullanılarak parşömen üzerine kûfî hatla yazılan on iki asırlık Mushaf-ı Şerif, serginin ziyaretçilerle buluşturduğu en kadim eser olma özelliği taşıyor.
İstanbul’u fethedeceği Hz. Muhammed’in hadisiyle müjdelenen Fatih Sultan Mehmet’in vakfettiği el yazması Kur’an-ı Kerim ve Altın Orda Devleti’nin 9’uncu hanı Özbek Han için kâğıt üzerine tahrirli altın mürekkeple yazılan Mushaf-ı Şerif de “Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi’nde ön plana çıkan eserler arasında yer alıyor.
“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi, 29 Nisan’a kadar Pazartesi günleri hariç 10.00 – 18.00 saatleri arasında AKM Galeri’de ziyaret edilebilir.