Orman Genel Müdürlüğü, Yangınlarla Mücadelede Teknolojiyi Kullanıyor
Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, orman teşkilatı 7 gün 24 saat esasına göre, orman yangınlarının önlenmesi ve müdahalesinin zamanında yapılması için çalışıyor. Yangınlarla mücadelenin ilk adımı olan “önleme” aşamasında teşkilat, kendi teknolojik altyapısının dışında ilgili kurumlarla da veri alışverişinde bulunuyor. Bu çerçevede, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)” etkin rol oynuyor.
MEUS: Orman Yangınlarına Karşı Etkin Bir Tedbir
MEUS, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren algoritma sayesinde orman yangını çıkma riski bulunan bölgeleri anlık olarak belirleyip ilgili kurumlarla paylaşarak gerekli tedbirlerin alınmasını sağlıyor. MEUS haritaları günlük olarak hazırlanıyor ve orman yangın riskini gösteriyor. Haritalar, orman bölge müdürlüklerindeki yangın yönetim merkezlerinde değerlendirilerek, gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılıyor.
Orman Yangını Riskine Karşı Uyarılar
OGM yetkilileri, hava sıcaklıklarının gelecek 10 gün boyunca orman yangınları açısından risk oluşturabileceğini belirtti. Vatandaşlardan, rekreasyon alanları dışında ateşli piknik yapmamaları, sigara izmaritlerini ve çöpleri doğaya atmamaları, tarımsal makineleri gerekli önlemleri almadan çalıştırmamaları gibi konularda uyarı yapıldı. Ayrıca, çobanlar, arıcılar, avcılar ve doğa yürüyüşçülerinden çıkan ateşleri söndürmeleri ve yangın durumlarında 112 acil çağrı merkezini aramaları istendi.
Meteorolojik Koşullarla Belirlenen Riskli Bölgeler
MEUS’a göre, özellikle bugün ve yarın Antalya, İzmir, Muğla, Eskişehir, Balıkesir gibi bölgelerde yangın riski yüksek. Özellikle Antalya çevreleri ile Ege’nin iç kesimlerinde risk yüzdesi daha da artıyor. Bu değerlendirmeler ışığında AFAD da vatandaşlara SMS aracılığıyla yangın önlemleri konusunda bilgilendirme yapıyor.