BULUT AKACAN MÜJDEYİ VERDİ! KKTC’DE İLK AVM AÇILIYOR.

featured

 

 

Kuzey Kıbrısın İlk AVM Projesini üstlendiğini açıklayan Bulut Akacan ile, Kuzey Kıbrıs’taki gelişmeler konuştuk.

 

Kuzey Kıbrısın İlk AVM’si:

Projelerimizin eşi benzeri yok diyebilirim. Girne’de ilk rezidans projesini gerçekleştiren kişiyim ben. Aslında Girne’yi inşa ediyoruz diyebilirim. Girne’de şu an rezidans projeleri yanında bir de alışveriş merkezi projemiz var. AVM projemiz toplamda 63.000 metrekare bir alana sahip olacak, Girne’nin en büyük AVM’si olma unvanını taşıyacak. AVM içerisinde 30.000 metrekarelik kiralanmaya müsait ticari alan yer alacak. 14.000 metrekare rezidans konut alanına yer verilecek ve toplamda 19.000 metrekare büyüklüğünde bir otopark alanına sahip olacak. Yerel ve uluslararası birçok markayı bir araya getirecek bu proje Kıbrıs’ta bir ilki başaracak. Bu projenin arkasında yer alan mimar Mustafa Derat, zengin bir deneyim sunabilmek adına özel bir tasarım gerçekleştirerek AVM içerisinde sinema, çocukların eğlenebileceği özel bir eğlence dünyasının yanı sıra bowling, buz pateni gibi farklı konseptlere de yer verecek. Rezidans hizmetleri tam bir konsiyerj anlayışında sunulacak. Girne’de yeni bir hayat sunmaya hazırlanan AVM, aynı zamanda bir yaşam merkezi haline gelecek.

 

Kuzey Kıbrıs’taki altyapı projelerinin Türk müteahhitlere yaptırılması Kıbrıslı yerel müteahhitler tarafından istenmiyor. Bu durum nereye doğru evrilir sizce?

 

Türkiye daha önce projelerin yapımını Kuzey Kıbrıslı müteahhitlere verdi. Ama birçok sıkıntı yaşandı. Artık Türk hükümeti ihaleler Türkiye’de açılsın, projeleri Türk müteahhitler yapsın istiyor. Çünkü Türk hükümeti parayı veriyor ve iş bitsin istiyor. Yolların, kanalizasyonun, arıtmaların, çevre düzenlemelerinin vb. hızla yapılması lazım. Dolayısıyla bu doğru bir karardır.

 

Kuzey Kıbrıs’ta ÖTV uygulanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bence yanlış bir karardır. Bence Kuzey Kıbrıs’ı bir Monte Carlo gibi yapmak gerekiyor. Bunun için de bütün vergileri kaldırmak gerek. Bu daha fazla turist ve daha fazla gelir getirir. Şimdi biz Kuzey Kıbrıs’ta ağır sanayi yapamayız. Yapmak da istemeyiz. Niye doğayı kirletelim, neden Türkiye ile, İran ile vb. ülkelerle sanayi rekabetine girelim? Ayrıca öz kaynaklarımız da buna yetmez. Bizim iki ana sektörümüz var: birisi turizm, diğeri de eğitim. Bunların yanında bir de kaliteli inşaatçılık var. Güzel evler yapacağız, kaliteli evler yapacağız ki oradaki öğrenci mutlu olsun. Bütün vergileri, ÖTV’leri kaldırmak lazım ki öğrenci ucuza barınabilsin. Turizmde de en iyi şekilde hizmet verip, ulaşımı kolaylaştırmamız lazım. Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak tanınmadığımızdan dolayı teknoloji firmalarını çekmek için formüller geliştirmek lazım. Bunlar sosyal güvenlik teşvikleri, vergi indirimleri sağlamak olabilir. Böylece Kuzey Kıbrıs bu dört sektör üzerinden hızla ilerler.

 

Kuzey Kıbrıs’ın bir de enerji sorunu var…

 

Enerjiyi ucuzlatmak lazım. Mesela Türkiye’den kabloyla elektrik getirmeliyiz. O kabloyla da Avrupa’ya entegre olmalıyız. Bunun dışında başta güneşten olmak üzere alternatif enerjiler üretelim.

 

Kapalı Maraş bölgesinin kademeli açılmasına ne diyorsunuz?

 

Biz yıllarca Kıbrıslı Rumlara; size Maraş’ı verelim havalimanlarını ve limanları uluslararası ulaşıma açın dedik. Yıllarca bunu yaptık Rumlar hayır dedi. Türkiye’nin akıllı bir hamlesiyle biz Maraş’ı açtık Rumlar sıkıştı. Maraş’taki mülklerin sahipleri Rum hükümetine baskı yaptı. Şimdi onlar “Bize Maraş’ı verin biz de size uluslararasını açalım.” diyorlar. Şimdi de biz kabul etmiyoruz. Rum halkı da anlaşın diyor aslında. Bu olursa Kıbrıs’ın değeri 10 kat artacak. Umarım en kısa zamanda anlaşma sağlanır.