Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı: Toprak Kayması ve Gecikmeler

featured

Yerköy’de Toprak Kayması

Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattında Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sarayköy mevkiinde yoğun yağmurdan dolayı toprak kayması meydana geldi. Can kaybı yaşanmasa da yaşanan sıkıntılar, projenin gecikmesi ve eleştirileri gündeme taşıdı.

Geciken Proje: Eleştiriler ve Geçmiş

Proje ilk olarak 2004 yılında gündeme gelmiş, ilk ihale 2008 yılında yapılmıştır. Ancak açılış tarihi her yıl değiştirilmiş, 2012’de bitmesi beklenen proje yıllarca süre gelmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılarına rağmen birçok gecikme yaşanmış, 2023’te tamamlanmıştır.

Geçikmeler ve Aksaklıklar

Projenin gecikmesi ve yaşanan aksaklıklar, projenin arkasındaki şirketlerin de eleştirilmesine neden olmuştur. İnşaat sürecini yürüten tanıdık firmalara birçok ayrı ihale verilmiş, fakat yaşanan sorunlara dair şirketlerden herhangi bir açıklama gelmemiştir.

Eleştiriler ve Çözüm Önerileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yaşanan sorunlarla ilgili sosyal medyada “Zemin etüdünü adam gibi yapmazsan, hızlı tren geçişinin şartlarını tam oluşturmazsan, riskleri öngöremezsen, suçu yine hava muhalefetine atarsın” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Can kaybının olmaması, sorunun çözümü için yeterli görülmemektedir.