Altın İthalatı ve Ticaret Açığı
Yılmaz, Ankara’da bir grup gazeteci ile yaptığı toplantıda, Türkiye’nin madencilik sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl altın ithalatına 31 milyar dolar verildiğini belirten Yılmaz, ihracatın 12 milyar dolar olduğunu ifade ederek, bu alandaki ticaret açığının 19 milyar dolar seviyesinde olduğunu aktardı.
Altın Üretiminin Ekonomiye Etkisi
Yılmaz, Türkiye’nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkiden kurtarma çabalarında avantaj sağlayacağını belirterek, ülkenin 6 bin 500 ton metal altın potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, altın üretiminin Merkez Bankası’na satılması durumunda lira ödemesinin enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Maden Sektöründe Beklentiler
Yılmaz, maden sektöründe yeni bir düzenleme beklentisinin olduğunu belirterek, madencilik izinlerinin hızlandırılması ve maden üretiminin artırılması için yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Son 10 yılda madencilik arama ruhsat sayısının 40 binden 5 bine gerilediğini aktardı.
Yeşil Dönüşüm ve Madencilik
Yılmaz, madencilik sektörünün kendi kendini denetleyecek bağımsız denetim mekanizmalarını oluşturması gerektiğini belirterek, “yeşil dönüşüm” ile madenciliğe olan ihtiyacın artacağını söyledi. Yeşil dönüşümle birlikte maden ihtiyacının 9 kat artacağını ve bu durumun daha fazla lityum, kobalt, nikel, bakır ve hatta altın üretimini zorunlu hale getireceğini vurguladı.
Bor Madeni Potansiyeli
Yılmaz, bor madeni ile ilgili olarak da Türkiye’nin dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğuna dikkat çekti. Uç ürüne dönüştürülebilmesi halinde Türkiye’nin bu alanda dünyada söz sahibi olabileceğini belirten Yılmaz, bu durumun ülkeye muazzam bir katma değer sağlayacağını ifade etti.