Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway Hissedarlarına Yıllık Mektubu

featured

Berkshire Hathaway Hisse Performansı

Warren Buffett, yaklaşık 60 yıl öncesine dayanan bir gelenek olan Berkshire Hathaway hissedarlarına yıllık mektubunu yayınladı. 31 Aralık 2023 itibarıyla Berkshire hisseleri, Buffett’ın 1965’te kontrolü ele geçirmesinden bu yana yaklaşık yüzde 4 milyon 400 bin artış gösterdi.

Berkshire Hathaway’ın Önemli Bilgileri

  • Piyasayı Geride Bıraktı: Berkshire hisseleri, bu yıl yüzde 16 artarak S&P’nin yüzde 7’lik ilerlemesini geride bıraktı ve endeksteki liderliğini genişletti.
  • 651 Milyar Dolar Varlık: Berkshire, aralık sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 561 milyar dolarlık net varlığa sahip oldu. Şirketin varlıkları arasında hisse senetleri, mülk ve ekipmanlar ile Hazine bonoları bulunuyor.
  • Rekor Nakit Varlık: Berkshire’ın nakit varlığı, 31 Aralık itibariyle 168 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.
  • Hisse Senedi Varlıkları: Buffett ve meslektaşları, hisse senetlerinin rekor seviyelere tırmanmasının ardından son yıllarda fırsatlar bulmakta zorlanıyor.
  • 6,1 Milyar Dolarlık Faiz ve Yatırım Geliri: Berkshire geçen yıl yaklaşık 6,1 milyar dolar faiz ve diğer yatırım geliri elde etti.
  • Küçük Merkez: Berkshire’ın toplam işgücü yaklaşık 400 bin kişiye ulaşmış olsa da, sadece 26’sı şirketin Omaha, Nebraska’daki merkezinde çalışıyor.

Buffett’ın Yatırım Stratejisi

Buffett uzun zamandır dolar ya da tahviller yerine hisse senetleri ve işletmeler gibi üretken varlıklara sahip olmayı tercih etmektedir. Bu nedenle nakit ve Hazine tahvillerinin Berkshire portföyünün neredeyse üçte birini oluşturması şaşırtıcı karşılanmaktadır.