E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamalarında Yapılan Değişiklikler
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler için önemli bir değişiklik getirildi. Bu mükellefler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren düzenleyecekleri faturaların vergiler dahil toplam tutarının 3 bin lirayı aşması durumunda, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren fatura tutarına bakılmaksızın e-arşiv faturası düzenleme zorunluluğu getirildi.
Elektronik Belge Düzenleme Kolaylıkları
Yapılan düzenleme ile Kanun’da yer alan ancak henüz elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulası ve müstahsil makbuzu gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenebilmesi için kolaylıklar getirildi. Artık bu belgeler, tarafların bilgilerinin elektronik ortamda veya iletişim araçları yoluyla doğrulanmasıyla imzalanabilecek. Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleriyle ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına da banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine istinaden e-dekont düzenleme imkanı getirildi.
İnşaat Demiri İzleme Sistemi ve E-İrsaliye Uygulaması
İnşaat demirinin üretim ve ithalat aşamasından yapı müteahhidine teslimine kadar olan süreçlerin elektronik olarak izlenebilmesi amacıyla İnşaat Demiri İzleme Sistemi hayata geçirildi. Brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olanlara, bu sisteme dahil olma zorunluluğu getirilirken, ayrıca e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğüne de değinildi. Elektronik belge uygulamalarını kullanma yöntemlerinden olan doğrudan entegrasyon yöntemi için de düzenlemeler yapıldı.
Bu değişikliklerle birlikte, vergi güvenliğinin sağlanması ve muhasebe süreçlerinin etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Elektronik belge düzenleme uygulamalarına uymayanlara ise belirli yaptırımlar öngörülmektedir.