TCMB Toplantısında Faiz Oranı %45’te Sabit Kaldı

featured

TCMB Para Politikası Kurulu, Faiz Oranını Değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonucunda politika faizinin 8 aylık artış döngüsünün ardından yüzde 45 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildi.

Enflasyon ve Ekonomik Durum Değerlendirildi

Bankanın faiz oranına ilişkin yapılan basın duyurusunda, Ocak ayında aylık enflasyonun arttığı ancak yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğü vurgulandı. Tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarında ise öngörülenden daha yavaş bir seyir görüldüğü belirtildi.

Hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışların enflasyon baskılarını sürdürdüğü ifade edildi. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ederek, ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini gözlemleyeceğini açıkladı.

Parasal Sıkılığın Sürdürüleceği Belirtildi

Para politikasındaki kararlı duruşun, Türk lirasının reel değerlenme sürecine katkı sağlamaya devam edeceği vurgulandı. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sürdürüleceğini değerlendirdi.

Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde ise para politikasının sıkılaştırılacağı belirtildi. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacak ve parasal aktarım mekanizması desteklenecektir.