Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Türkiye’de Deprem Sigortası Eğilimi Arttı

featured

Marmara Bölgesi En Yoğun Deprem Sigortası Talebini Karşılıyor

Geçen yılın Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Türkiye genelinde sigortalı olma eğilimi arttı. DASK verilerine göre, ülkedeki en yoğun kentleşmenin yaşandığı Marmara Bölgesi, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge olarak öne çıktı. Bölgede bulunan 4 milyon 492 bin 633 konuttan yüzde 66’sında Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.

İllere Göre Sigortalılık Oranı Değişiyor

İl bazında incelendiğinde, Bolu yüzde 91’lik sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, Düzce, Yalova, Bingöl ve Muğla da yüksek oranlarla takip etti. En düşük deprem sigortası oranı ise yüzde 46 ile Karadeniz’de görüldü. Gümüşhane ve Bayburt ise yüzde 32’lik sigortalılık oranıyla listenin sonunda yer aldı.

DASK Ödeme Süreçlerinde Yenilikler

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, son 24 yılda 35 milyar TL’lik ödeme yapıldı. DASK, tazminat ödemelerini hızlandırmak için çeşitli yenilikleri hayata geçirdi. Avans ödemesi uygulaması ile hasarlı binaların sahiplerine hızlı destek sağlanırken, ipotekli konutların tazminat ödemeleri de kolaylaştırıldı. Ayrıca, E-Devlet üzerinden ödeme bilgilerine erişim imkanı da sağlandı.

Enflasyona Karşı Koruma Sağlanıyor

Yeni yönetmelikle birlikte, DASK poliçelerine enflasyon koruması getirildi. Teminatlar, aylık enflasyon oranında güncellenirken, sigortalıların teminatlarının güncel kalması sağlanıyor. Böylelikle, deprem riskine karşı daha kapsamlı bir koruma sağlanmış olacak.

Sigortalıları deprem ve diğer doğal afetlerin etkilerine karşı koruyan DASK, Zorunlu Afet Sigortası ile tüm doğal afetler için geniş kapsamlı bir koruma sağlama hedefine doğru ilerliyor.