IMF: Orta Doğu Ekonomileri, Petrol Üretimindeki Kesintiler ve İsrail-Gazze Çatışması Nedeniyle Küresel Büyüme Tahminlerinin Altında Kaldı

featured

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Küresel Ekonomik Direncin Devam Ettiğini Belirtti

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından bugün yapılan açıklamada, küresel ekonomik görünümün dirençli kalmasına rağmen Orta Doğu ekonomilerinin petrol üretimindeki kesintiler ve İsrail-Gazze çatışması nedeniyle küresel büyüme tahminlerinin altında kaldığı belirtildi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva Dubai’de düzenlenen Arap Mali Forumu’nda yaptığı konuşmada belirsizliklere rağmen küresel ekonominin şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu belirtirken Gazze’de devam eden çatışmaların bölge ekonomileri üzerindeki potansiyel etkileri konusunda uyarıda bulundu.

IMF, Büyüme Tahminlerini Düşürdü

IMF geçen ay yayınladığı bölgesel ekonomik raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika için GSYH büyüme tahminini, kısmen kısa vadeli petrol üretim kesintileri ve Gazze’deki çatışmalar nedeniyle ekim ayı tahminlerinin altında kalarak bu yıl yüzde 2,9’a düşürmüştü. IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,9’dan yüzde 3,1’e yükseltmişti.

İsrail-Gazze Çatışması Ekonomik Zorlukları Artırıyor

IMF Başkanı Georgieva, İsrail ve Filistin topraklarına komşu ekonomilerin çatışmaların turizm gelirleri üzerinde baskı yarattığını, Kızıldeniz saldırılarının ise küresel navlun maliyetleri üzerinde baskı yarattığını söyledi. Dubai’de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi çerçevesinde düzenlenen forumda konuşan Georgieva, bu faktörlerin önceki şokların ardından hâlâ toparlanmakta olan ekonomilerin karşılaştığı zorlukları arttırdığını belirtti.