Emtia Piyasalarında Son Durum ve Değerlendirmeler

featured

Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Saldırıları Emtia Piyasalarını Etkiliyor

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, emtia piyasalarında önemli jeopolitik gelişmeler arasında yer alıyor. Bu duruma ek olarak, ABD ve Avrupa’da enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla faiz indirimlerine başlanacağı beklentileri de emtia fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Altın ve Gümüşte Rekor Yükseliş

Altının ons fiyatı bu yıl tarihin en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Altın, jeopolitik gelişmelerin talep ve fiyatını belirlediği emtialar arasında öne çıkarken gümüş fiyatı da artış gösterdi. Geçmişte altının arkasında kalan gümüş, altın fiyatlarındaki değişimlerden etkileniyor.

Petrol Fiyatlarında Yükseliş

Petrol fiyatları da küresel düzeyde yükselişini sürdürdü. Jeopolitik gelişmeler ve üretici ülkelerin aldığı kararlar, petrol fiyatlarını etkilerken, enflasyonu da olumsuz yönde etkiliyor. Ukrayna ve İsrail’deki gelişmeler, petrol fiyatlarında artışa neden oluyor.

Kakao Fiyatlarında Rekor Kırıldı

Kakao fiyatları, Fildişi Sahili ve Gana’daki üretim kısıtlamaları nedeniyle rekor seviyelere ulaştı. Kakao üretimindeki düşüş, kakao fiyatlarını etkilerken, önemli kakao üreticisi ülkelerde verim beklentilerinin altında seyrediyor. Nisan ayında başlayacak ara hasadın da düşük seviyede olması bekleniyor.