Emekliler Ramazan Ayında Zor Günler Yaşıyor

featured

Emeklilerin Mütevazı Sofraları: Menemen ve İzmir Köfte

Emekliler, maaş ve ikramiyelerine zam beklese de Ramazan ayı geldiğinde zor bir süreçle karşı karşıya kalıyor. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in hesaplarına göre bir emekli, sahur ve iftarda sadece menemen yemek için cebinden 4 bin lira çıkarıyor.

Enflasyon Karşısında Emeklilerin Durumu

CHP Milletvekili Başevirgen, yaptığı açıklamada, son 3.5 yılda enflasyon karşısında emeklilerin gelirlerinde %700’den fazla bir artış yaşandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ’emekliler yılı’ olarak ilan ettiği 2024 yılında ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimin emekliler olduğuna dikkat çekti.

Yüksek Gıda Fiyatları

Özellikle Ramazan ayına girilirken zeytin, hurma, Ramazan pidesi gibi ürünlerin fiyatlarının yükselmesiyle emeklilerin sofraları daha da mütevazı hale geliyor. Bir menemen yapmak için en az 65 lira harcamak zorunda kalan emekliler, ay boyunca sadece menemen yemeleri durumunda aylık maliyetin 4 bin liraya yaklaştığını görebiliyorlar.

Emekliler ve Almanya Karşılaştırması

Emekli ve dar gelirli vatandaşların kemer sıkmak zorunda kaldığı Türkiye’de en düşük emekli maaşı 10 bin lira iken, Almanya’da bu rakam 1.700 Euro’ya denk geliyor. Bu durumda, Alman bir emekli maaşıyla 242 kilo kıyma alabilirken, Türk emeklileri sadece 25 kilo kıyma alabiliyor.

Emeklilerin gıda fiyatlarındaki sürekli artış karşısında zor günler geçirdiğini belirten Başevirgen, iktidara seslenerek emeklilerin ekonomik olarak daha iyi şartlara kavuşması gerektiğini dile getirdi.