Amerikan Ekonomisi ve Küresel Piyasaları Etkileyen Gelişmeler

featured

ABD’de Ekonomi ve Piyasalar

ABD’de Büyüme Verileri ve Fed Açıklamaları Bekleniyor

ABD’de Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin açıklanması ve Fed Başkanı Powell’ın önemli açıklamaları yakından takip ediliyor. GSYH’nin 4’üncü çeyrekte yüzde 3,2 artması beklenirken, analistler ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesinin Fed’in politika alanını kısıtladığını belirtiyor.

Fed’in Faiz İndirimi ve Ekonomik İstikrar

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın açıklamaları sonrasında faiz indirimi ihtimali gerileyerek para piyasalarında oynaklık arttı. Uzun vadeli kredi notu teyit edilirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi artış gösterdi. Altın ons fiyatları yükseliş eğiliminde devam ederken, dolar endeksi ise hafif bir düşüş yaşadı.

Avrupa ve Asya Piyasaları

Avrupa’da Güvercin Söylemler ve Faiz İndirimi Beklentileri

İsviçre ve ECB’nin faiz indirimi beklentileri artarken, Avrupa borsalarında pozitif bir seyir gözlendi. İngiltere’de büyüme verilerinin açıklanması bekleniyor. Avrupa endeks vadeli kontratlar ise yükseliş eğiliminde.

Asya’da Karışık Piyasalar ve İşbirliği Çağrısı

Japonya’da faiz artışı konusunda temkinli yaklaşım dikkat çekerken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in işbirliği mesajı pay piyasalarında etkili oldu. Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, Japonya ve Güney Kore’de gerileme yaşandı.

Türkiye’de Borsa ve Döviz Piyasaları

Borsa İstanbul’da dalgalı bir seyir yaşanırken, BIST 100 endeksi hafif değer kaybetti. Dolar/TL ise hafif yükselişle işlem görmeye devam ediyor. Türkiye’de ekonomik güven endeksi ve TCMB’nin PPK toplantı özeti takip edilecek veriler arasında.

Genel olarak, küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz politikaları ve ekonomik göstergelerin yanı sıra uluslararası ilişkiler ve siyasi gelişmeler piyasaların yönünde belirleyici olmaya devam ediyor.